Summer Mission Finale!!

Yo hoho, gue baru balik dari SM.

Wah banget pokok e…

Calling gue smakin diperjelas, it is not an easy one but with God beside me and holding my hands, whom shall I fear? Terus terang gue sempet diattack sih, emotionally and spiritually but ya itu lah, to die for Christ is gain. Each time I testify in front of tens or hundreds of people, a part of me dies. But, what comes out of it yg bikin all my sacrifices worthwhile. So yeah, I just need to swallow every bit of emotions and keep on pressing forward. But I really thank God that I have Him, kalo ga ada Dia mah, gue ga tau gimana ngadepinnya.. So…yeah, thank You Lord for Your strength.

Anyways, I learn a lot from this summer mission. Next year mao pegi lagi ahhh.. kalo bisa sih yg full 20 days. Gue yg cuma 8 hari aja, kecapean and bener2 harus belajar punya spiritual stamina. Boredom, lethargy, etc etc started to take place, sampe gue bisa doubt and asked myself “what am i doing here”, and wanted to go home, padahal gue tau banget mission is one of my calling. So one of the things that I learned, we were trained to keep doing what we had to do eventhough we didnt feel like doing it anymore. Obedience sih. Bayangin aja schedulenya itu tiap hari ampir sama, bangun jam 6 pagi, breakfast, seminar for church growth, seminar for free sex and drugs, seminar for sunday skul teachers, lunch, reach out to penduduk2, doing evangelism explosion, pengobatan gratis, orphanage visitation, then malemnya crusade. And the crusade itself involves healing, pelepasan, salvation etc etc for thousands of people, bisa sampe 13,000… tiap hari seperti itu and pindah2 kota. And for the 8 days, gue do the seminar Free sex and drugs 4 kali, and udah kerasa mulai monoton, and sampe kerasa mulai bosen with my own testimony hehehhe… but ya we had to keep doing it. But really kita saat di SM, bener2 serve Him, things that I never have done before, gue harus lakuin, doain orang2 sakit, pelepasan etc. And miracles did happen during the crusade, yg dulunya tuli jadi bisa mendengar, yg buta melihat, yg kalo jalan kakinya sakit jadi ga sakit. Bener2 nyata kayak ditulis diBible. Ada satu bapak2 yg buta and had no eyeball, but u know what, after the healing crusade, itu bapak2 bisa ada bola mata lagi and can see!.. how do u explain that? … God is amazing… saat kita bersatu hati bener2 mencari Dia, Dia menjawab. Banyak lah kesaksian2 yg laen. And I dont regret going for SM… malah I can say that every christian has to try SM at least once. You gonna be amazed of what God can do through you and to you.

The thing that I’m gonna miss the most dari SM itu, saat crusade, we were worshiping and praising God under the open sky bareng2 thousands of people. Its just simply keren banget lah…


I had never been with so many people praising God together. Especially saat I lifted up my hands, and looked up the sky, terlihat bintang2 bertebaran..ahhhh.. kerennn… hehehhhe

Mmm.. gue mulai nulis perhari aja deh. Not all though.

DAY ONE

Arrived in Jakarta bareng budi, cuma boleh bawa one backpack so gue cuma bawa 3 Tshirt, 2 pants, 1 jeans. Met up with the rest of the team di airport. Flew to Pontianak then drove to Ngabang for 5 hours and barang2 bawaan team itu ada 2 ton (speakers, multimedia, camera, lighting, cables etc)


DAY TWO

Disambut ama kepala bupati Ngabang. Most of them itu keturunan Dayak.
day12-6.jpgday12-12.jpg

The guy in front is our team leader, pastor Daniel Hanafi, a very cool pastor.. hehe

Then we were divided into 3 teams. One team to church growth seminar, yg kedua to seminar sunday skul, and last team was to proceed ke sekolah SMA, and ngadain seminar Free Sex and drugs buat top students di kota Ngabang ini. Pas disini, alamak wakil bupatinya ngomongnya laaaamaaaa banget.. and gila banget kalo ngomong,.. asal. Masa ngomongnya gini di depan anak2 sma itu…

“kalau kalian udah pernah mencoba narkoba, udah mending pulang aja kerumah dan GANTUNG DIRI!”

…. not long after, ngomong lagi dia…

“kalau kalian dah pernah free sex, udah GANTUNG DIRI aja skalian!!”

hAUEhaUEhuaEh apa2an itu…

Di seminar Free Sex and Drugs, gue, davin ama amel, jadi main speakersnya.

Selesai seminar, kita berkunjung ke asrama SMP, SMA. Disana we fellowship lah ama mereka, did evangelism explosion, pray with them etc. And akhir2nya karena kita ga tau mao ngapain lagi, kita suruh harris nyanyi… and cewe2 yg disana pada terpesona ngiler ama dia GAEUAUEhuAEHae.. sampe pas kita mao cabut aja, pada neriakin “kak harris.. kak harris!!!” sambil ngelambai2 in tangan.. AHEuAHEuAHEuaHEe… yeah man… the power of keimutan harris … i can truly understand… hihihi, gue aja fansnya man.. HAUEhAEUhuaEe

Then kita ke field buat set up stage for the crusades. We had 3 nights crusades gitu deh in that town. Field nya gede banget, almost 3 times soccer field. Disini seru, yg cowo2 pada naik2 masang2 lampu etc.

p1030373.jpg
Malemnya, crusade… with thousands and thousands of people.

day14-3.jpg

DAY THREE – usual activities

But on this day, me and several other people in the SM, were attacked spiritually. Pastor Danny literally took a blow on his chest when he was preaching in the crusade, sampe dia took a step back pas on stage. That day, myself was in a mess. Something happened lah, but no matter what I know that God loves me. So gue bisa bangkit lagi…
DAY FOUR – another usual activities

Gue dah recover banget.

Saat kita meeting, baru ketauan that actually the field that we had our crusade on, was the very place where dulu taun 97, ada peperangan berdarah antara orang Dayak and Madura. very bloody massacre gitu deh. Mereka tarungnya sampe they cut dada lawan dan makan hatinya. And near our stage ada bridge gitu, and that place dulunya, kepala2 yg berhasil dipenggal, ditusuk tombak and didisplay disekeliling bridge itu.

No wonder we had things happening to us. But we emerged as winners over them coz Tuhan kita kan maha besar.

Today was the last day of the crusade di kota Ngabang. Yg dateng ada 11,000 people…. wow…🙂 ..sampe beneran I couldnt see the end of that lautan manusia.

Crusade finished, kita unpacking barang2 yg beratnya 2 ton. Yg cewe2 sih cuma gulung2in cables yg berjibun, while yg cowo2 dibantu ama orang2 lokal, dismantle lighting, screen etc. We had 2 giant LCD screens btw.
DAY FIVE

Naek bus 5 hours ke kota Sintang. On the middle of the journey, eh AC busnya mati, so ya udah, gitu deh dah kayak ikan asin digoreng didalem… huhuhu… gue sampe diem aja ga berani move banyak2, abis bener2 mandi keringat. Btw selama summer mission, keringatan terusssssss… mandi apa ga mandi sama aja, udah gitu bajunya ya gitu lah apa adanya, bisa pake sampe berhari2 HAUEhAUEhuaEe… mantap deh…

ok so… for the rest of the other days sama sih acaranya… tiap malem kita adain crusade… and tiap malem anak2 cewe pada jerit2 minta poto or tanda tangan harris after the crusade hAUEhuaEhaUEe.. parah banget deh, sampe gue kasian ama si harris, dimintai poto terus and minta nomer hp segala… my poor baby.. AHEuhAUEhAUEhe.. but i’m very proud of him, meskipun dia kmana2 popular gitu, sejak dari SM yg dulu2, even di spore juga. Dia tetep humble… thats why kita2 para youth leaders IFGF spore sayang banget ama dia.. terutama gue hAUEhuaEhuaEe..😛 , he is a very anointed young man of God…🙂

Yah finally the last day of the mission, lumayan kerasa kalo bakal kangen ama hari2 yg udah dilaluin. Meskipun cape and ga enak banget physically, tapi the lessons that we learned during the mission ga bisa diexhange ama apapun juga. On the last day juga, kita didoain ama pastor Danny, and I got another confirmation lagi ttg certain someone. Padahal pastor doesnt know anything lah. So far udah ada 7 pastor yg either dukung, say yes, or kasih lampu ijo.. AHEuAHEuAHEuAE.. gile ya… Tapi gara2 itu sih gue jadi keep on praying, sebenernya kan gue udah males banget doainnya. Cape lah, udah setaon lebih loh..😛.. but oh well, ama tuhan disuruh terus doain and ga boleh stop… yo wes, what can I do…

Ya gitu deh, singkat ceritanya perjalanan SM kali ini. Udah males nulis panjang2 sih hehehe.. but u get the idea. Beneran sih, I learned a lot of valuable lessons, yg bisa gue bawa seumur idup hehehe.. and dapet banyak temen dari IFGF yg di tokyo, LA, SF, Toronto, Ohio, Semarang, etc etc…

Final say:

Every Christian HAVE to try summer mission at least once!🙂

oh ya, i uploaded a very short intro ttg SM07… u can watch it here… ini gue buat pas balik dari SM buat kesaksian di gereja… nothing fancy..

Summer mission photos:

http://picasaweb.google.com/nelotte/SummerMission0702

———————————————————————————

” … will come soon… together, you will reach the multitude.. you will be spiritual parent for many…Sometimes you are asking God, why each time you offer yourself whole like a loaf of bread, you are getting it back broken into a lot of little pieces. It is like Jesus, he breaks the bread into little pieces, so he can feed many others.”

2 Responses to “Summer Mission Finale!!”


  1. 1 indiegal October 31, 2007 at 9:57 am

    You said,

    Every Christian HAVE to try summer mission at least once!

    Huhuhu aku juga mau ikut pelayanan misi ke daerah2, tapi kayaknya belum nemu ministry seperti ini…

    Tapi kalo di perkotaan sendiri, di Jakarta, sering ikut pelayanan2 ke daerah2 pinggiran, or even komsel di situ…

    Sama aja sih saya rasa, yang penting jiwa2 yang sudah dituai terus digembalakan…

    Biar tidak terhilang kembali…

  2. 2 nelotte November 1, 2007 at 5:19 am

    kalo mo ikut misi ke daerah2, boleh ikut gue kok hehehehhe. Gue bakal sering kesana sini sih…

    Ntar yg february itu kita ke Sumba, ikut aja tgl 9-14.😛 kalo yg ini bakalan bener2 pedalaman abis.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Quote of the week

We are not human beings having spiritual experience. We are spiritual beings having human experience.

Archives

Receive Blog Updates!

Add to Technorati Favorites
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

%d bloggers like this: